Vikingadräkter

Vikingadräkt och vikingar

De flesta gillar maskerader och kostymfester, men många har svårt att komma på vad man ska klä ut sig till. Ibland har arrangören varit förutseende nog att sätta ett tema för festen, vilket kan underlätta något. Men, man vill ju ändå ha en kostymering som man är ensam om och som är unik.

Vi ser annars at det blir allt vanligare med speciella tema på maskerader, och det kan ha olika orsaker, men ofta är det av hänsyn till gästerna. Det gäller att inse att en maskerad kräver lite mer av gästen än en vanlig fest. Det gäller ju inte bara att komma på vem eller vad man vill gestalta, utan också att skaffa en kostym och tillbehör för att få en komplett utstyrsel.

Köp Vikingadräkter online

Vikingadräkt
Vikingadräkt
  • Vikingadräkter
  • Klä ut dig till viking. Finns i flera olika modeller för att bli den bästa vikingen på maskeradfesten.
  • Beställ online:
Vikingadam
Vikingadräkt för kvinnor
  • Vikingadam - snygga dräkter
  • Stort sortiment av fräcka vikingakläder. Ta fram vikingen i dig och klä ut dig till en riktig Valkyria!
  • Beställ online:
Viking
Vikingadräkt med horn
  • Skäggig viking
  • Stort sortiment av vikingakläder. Till maskeradtema Vikingtiden så hittar du här de bästa dräkterna för att bli en ståtlig viking.
  • Beställ online:

Viking på maskeradfesten

Maskerader och andra kostymfester är mycket populära, inte minst för att den riktiga feststämningen infinner sig snabbt. Att få klä ut sig och gå in i en roll gör det lätt att ta kontakt och prata med alla. Speciellt för den som kanske är lite blyg i vanliga fall blir maskeraddräkten ett skydd, som gör att man snabbt kommer med i minglet. Det blir lite som skådespelaren som har scenskräck. När man har möjlighet att gömma sig bakom en mask kan man klara av de flesta svårigheter.

Vikingadräkt dam

Det finns många ganska uttjatade teman när det gäller maskerader. Superhjältar, Hawaiitema och allt det där andra vi sett till leda. Vill du sticka ut, och samtidigt förvandla dig till en figur som faktiskt har en verkligt spännande historia på riktigt, kan en vikingadräkt vara ett riktigt bra val.

Vikingar har ju allt det där vi vill vara när vi klär ut oss. Starka, spännande och lite mystiska. Och samtidigt vet alla att detta faktiskt är en figur som har en historisk bakgrund.

Vilka var vikingarna?

Den period som vi kallar vikingatiden inföll under den senare delen av yngre järnåldern, från cirka 700 till 1100 e.Kr. Ordet viking finns i källor redan från vikingatiden. Vad ordet egentligen betyder är oklart, men det var ett namn på de personer som var ute på plundrings- och krigståg. Det var företrädesvis sjörövare eller sjökrigare, och de kom från de nordiska länderna. Vikingarna deltog i båtburna plundringståg i Europa och västra Asien. På senare tid har begreppet vikingar kommit att användas om alla som levde i Skandinavien under vikingatiden.

Vikingadräkt man

Och om vi i ordet vikingar innefattar stora delar av de människor som levde här uppe i Norden under vikingatiden var de inte bara plundrare och sjörövare. De var också skickliga handelsmän, hantverkare och inte minst upptäckare. På vikingatiden fanns det gott om småkungar och hövdingar som skaffade sig makt över större, eller mindre, landområden. Makten skaffade man sig genom erövring, och de olika ”kungadömena” förändrades ofta.

Den viktigaste staden under vikingatiden var Birka, som var svearnas huvudstad. Birka, som låg på ön Björkö i Mälaren, var ett stort handelscentrum och hit reste handelsmän från hela Europa för att bedriva handel.

Vikingen – en symbol för mod och styrka

Trots att det gått många hundra år sedan den siste vikingen försvann lever vikingen fortfarande kvar som en symbol för mod och styrka, och inte minst som en gemensam symbol för de nordiska länderna. Under början av 1800-talet väcktes ett stort intresse för vikingarna, och både diktare och författare skrev verk om vikingarnas liv och äventyr. Hundra år senare blev vikingarna och deras asatro åter populärt och man skildrade händelser ut asasagorna i konsten och prydda vardagsföremål som smörknivar och burkar med runstensornament.

I vår tid har man hittat många intressanta och spännande ledtrådar om hur vikingarna levde genom utgrävningar i Birka, och vi kan läsa böcker och se tv-program som handlar om vikingar. Så det finns gott om inspiration att hämta för den som vill klä ut sig till viking.

Vikingadräkter

Den mest klassiska bilden av en viking är en man med en hjälm på huvudet. Och det är inte vilken hjälm som helst för den har alltid två stora horn. En vikingahjälm måste självklart ha horn, eller hur?

Ja, om man vill klä ut sig och man vill att alla genast ska se att man är en viking behöver nog hjälmen ha horn. För det är så vi föreställer oss att en viking såg ut. Vid utgrävningar på olika platser har man hittat massor av föremål från vikingatiden, med allt från mynt och vardagsföremål till vapen. Men, än så länge har man faktiskt inte hittat en enda hjälm med horn. Men, det behöver givetvis inte betyda att man inte hade hjälmar med horn på den tiden.

Vikingadräkt med vikingahjälm

Det kan ju vara så att det inte finns några sådana kvar, eller att man helt enkelt inte har lyckats hitta de som finns. Så det finns ingen anledning att ompröva just denna sak. Vill du vara en krigare, eller rövare, från den yngre järnåldern, vikingatiden, ska du givetvis ha en hjälm med ordentliga horn så att du kan skrämma upp dina fiender rejält. Och det är förresten inte bara män som kan ha behornade hjälmar. Det finns massor av olika hjälmar med horn också för tjejer.

Inte bara plundring och röveri

Men, det finns också andra typer av vikingadräkter. Både för kvinnor och män, där fokus inte alltid ligger på plundring och röveri, utan mer på de vardagskläder som vikingarna förmodas ha haft hemma i byn.

Om du planerar att komma till festen eller karnevalen som viking får du alltså i första hand fundera på vilken viking du vill vara. Du får också fundera på om du vill köpa en komplett vikingadräkt, eller om du vill komponera ihop en dräkt själv av udda klädesplagg. Att skapa en egen dräkt är ju en garanti för att du inte kommer att se ut som alla andra, även om fler har valt vikingatemat.

Å andra sidan finns det ett så stort utbud av färdiga dräkter och tillbehör att du kan få en personlig och unik kostymering även om du väljer en färdig vikingadräkt. Välj dina tillbehör med omsorg och komplettera din dräkt med det som passar just dig, vare sig du vill vara en vikingahövding, en sjörövare eller en cool vikingadam.

Recension:

Vikingadräkter
Betygsatt av: Maskeradkalas.se
Betyg: 4.2/5