Tomtedräkter

Julen är en högtid som är fylld av traditioner. Även den som inte bryr sig så mycket om tradition och seder i vanliga fall ställer krav på att vissa saker ska vara på ett visst sätt på julen. Det ska finnas en griljerad skinka på bordet, en gran ska tas in och kläs, mandeln ska ligga i gröten. Och så tomten förstås. Ingen jul utan tomte, det håller nog de flesta med om. Även om julen egentligen är en kristen högtid som firas till minne av Jesu födelse, är det jultomten som har blivit den verkliga symbolen för julen.

Man skulle kunna tro att jultomten har funnits i alla tider, men så är det faktiskt inte alls. För länge sedan var det julbocken som kom med julklapparna, och jultomten kom till vårt land först under 1800-talet. Men, inte ens då blev han den självklara julsymbolen. Julbocken höll ställningarna i många hem länge än, och först under 1900-talet blev det jultomtens uppgift att se till att alla snälla barn fick sina julklappar.

Köp tomtedräkter online

Tomtemor
Tomtemor maskeraddräkt
  • Tomtekostymer
  • Klä ut dig till en sör tomte i år. Gör succé på julfesten eller maskeraden.
  • Beställ online:
Tomtefar
Tomtedräkt vuxen med skägg och tomteluva
  • Tomtedräkter
  • Tomtedräkter i alla storlekar och utförande. Är det din tur att vara tomte i år? Överraska släkten med en fin tomtekostym.
  • Beställ online:
Barndräkter
Tomtedräkter för barn
  • Tomtedräkter för barn
  • Vill ditt barn klä ut sig till tomte i jul? Här hittar du alla massor av söta och coola tomtedräkter för barn.
  • Beställ online:

Jultomten

Den tomten vi känner som jultomten kom till vårt land från USA. Där heter han Santa Claus och är en glad och fryntlig man klädd i rött. Men, redan före jultomtens tid kände man till tomtar även i vårt land. Dessa tomtar var små och gråklädda och hade som uppgift att se till gårdens djur och människor. Hustomten som han kallades har faktiskt varit med och satt prägel på den svenska jultomten.

Tomtedräkt vuxen

Den som har påverkat vår bild av jultomten allra mest är konstnären och illustratören Jenny Nyström. Det är hon som kan sägas ha gett den svenska jultomten ett ansikte. Vår jultomte kan sägas vara en blandning mellan hustomten och den amerikanska jultomten. Men, med Kalle Ankas jul och amerikanska filmer har bilden av jultomten förändrats en del genom åren.

Det betyder att det inte längre finns en enhetlig bild av hur jultomten ska se ut. Så om du har fått i uppdrag att vara den riktiga jultomtens ställföreträdare i jul kan du välja ur ett ganska stort utbud av tomtedräkter.

Tomtedräkt när du ska dela ut julklappar

Att få ikläda sig rollen som jultomten och dela ut klapparna till alla snälla, och förväntansfulla barn är förstås ett mycket ärofyllt uppdrag. I den bästa av världar är det förstås tomtefar själv som kommer , i en släde dragen av sina flygande renar. Men, det är inte så svårt att förstå att det måste vara helt omöjligt för en enda tomte att hinna med att dela ut julklappar till alla barn världen över på ett enda dygn. Och även om vi i Sverige vill ha klapparna på julafton medan många andra väntar till juldagens morgon, gör tidsskillnaderna det ändå omöjligt att hinna. Och om tomten inte kan komma själv får han väl utse en ställföreträdare. Har du fått det uppdraget gäller det förstås att förvalta det på bästa sätt.

Tomtemor maskeradkostym

Det räcker inte med att dra en röd luva över huvudet och skrockande fråga om det finns några snälla barn. Då får du inte se tindrande ögon, utan troligen bara besvikna blickar. Men, om du lägger ner tid och omsorg på att bli en riktigt bra jultomte kommer du att mötas av lika tindrande ögon som tomtefar själv gör. Nej, har du fått ett så ärofyllt uppdrag är det inte för mycket begärt att du faktiskt lägger lite tid och energi på att skaffa en riktigt bra tomtedräkt. Om du väljer att köpa en komplett och färdig tomtedräkt, eller enstaka tomtekläder som du kombinerar ihop till en egen tomtekostym spelar egentligen ingen roll.

Tomtemasker och tomteluvor

Det viktiga är att du blir en riktig tomte, och inte blir avslöjad så fort du stiger över tröskeln. Tomtemasker och enkla tomteluvor kan du köpa på vartenda varuhus, ja till och med i din vanliga mataffär. Men, dessa är inte speciellt välgjorda, och gör definitivt ingen tomte av dig. Ett riktigt stort utbud av tomtedräkter kan du däremot hitta på nätet. Här finns förklädnader till alla möjliga sorts jultomtar och du kan också hitta massor av accessoarer och tillbehör som gör din tomtedräkt ännu bättre. Och eftersom det inte finns någon som kan säga exakt hur tomten ser ut kan du själv välja vilken jultomte du vill vara. Det finns dock några regler du har att förhålla dig till när du ska gå in i rollen som jultomte. Den riktiga jultomten är glad och han är snäll.

Det finns andra tomtedräkter där tomten kan vara både arg och läskig. Det finns många tillfällen då dessa kan vara de perfekta tomtedräkterna, men när du ska dela ut klappar till barnen på julafton är det den snälla och goda tomten som gäller. Här på nätet kan du se alla tomtedräkter samlade på ett ställe vilket förstås kan underlätta när du ska välja din dräkt. När du har valt din tomtedräkt är julafton räddad. Nu har du det du behöver för att vara en bra tomte, och det enda du behöver bidra med för egen del är ett glatt humör och så lite övning på tomtens klassiska ho,ho,ho förstås.

Tomtemasker komplett med skägg och hår

Vill du vara en mer personlig jultomte kan du, istället för en färdig dräkt, välja att köpa de tomtekläder du vill ha och komplettera med en bra tomtemask och en peruk. Kanske har du en varm päls och ett par svarta stövlar, som tomtar brukar ha. då behöver du bara ha de rätta byxorna, en röd jacka att ha under pälsen och en tomtemask. Vissa masker är kompletta med skägg och hår, men du kan också komplettera med en peruk och ett frodigt vitt tomteskägg.

Tomtedräkt för barn

Det svåra är inte längre att hitta en bra förklädnad, utan att hitta en bra ursäkt för att dra sig undan och komma tillbaka som tomte. För inte fungerar det där med tidningen än? Det vet väl varenda unge att kiosken är stängd på julaftons kväll. Och förmodligen går de inte på den där konstiga tajmingen att tomten dyker upp precis då pappa eller morbror Arne går ut för att köpa tidningen. Men, om du trots allt försöker dig på den bluffen får du för allt i världen inte glömma att ha en tidning med dig när du kommer tillbaka efter utfört uppdrag.

Recension:

Tomtedräkter
Betygsatt av: Maskeradkalas.se
Betyg: 4.2/5