Meny Stäng

Pistvakt kläder

Klä ut dig till pistvakt på festen.

Att återskapa karaktärerna från ‘Pistvakt’: En guide till karaktärernas stil

Om du älskar den svenska TV-serien “Pistvakt” och vill omskapta dess unika karaktärer, så kommer du att uppskatta denna steg-för-steg-guide. Här kommer vi att gå igenom hur du kan gestalta de tre bröderna Sven-Erik, Jan-Erik och Olle i den norrländska byn Svartlien.

Köp pistvakt kläder online

Väck inte den bjärv som sover

Maskeradtips

En introduktion till Svartlien

Låt oss först påminna oss om platsen och karaktärerna. “Pistvakt” är baserad i Svartlien, en påhittad liten norrländsk by. Serien kretsar kring tre bröder; Sven-Erik, Jan-Erik och Olle, som lever ett lugnt, tillbakadraget liv. De tillbringar sin tid med att sköta sina skotrar, brygga hembränt, och sköta skidbackarna från oseriösa skidåkare.

Sven-Erik – Den äldsta och mest ansvarsfulla

Att se ut som Sven-Erik

Sven-Erik, spelad av Lennart Jähkel, är den äldsta brodern. Hans klädstil är präglad av arbetskläder och orange skoteroverall med svart skinnväst över, även en rutig arbetarskjorta brukar sticka fram. Keps på huvudet. Ibland ses han också i en gammaldags skoterhjälm. Komplettera looken med ett par skidglasögon och rejäla vinterkängor.

Klä ut dig till en pistvakt

Så beter du dig som Sven-Erik

För att gestalta Sven-Erik korrekt, bör du ta på dig rollen som den ansvarsfulla storebror. Han är mest ansvarstagande och försöker ofta hålla sina bröder under kontroll. Sven-Erik visar också en stark lojalitet mot sin hemort Svartlien.

Jan-Erik – Den ständigt förvirrade

Att se ut som Jan-Erik

Jan-Erik, spelad av Jacob Nordenson, är den mellansta brodern som ofta ses förvirrad och bortkommen. Hans outfit består oftast av samma typ av outfit som sin storebror, orange skoteroverall, svart skinnväst och keps.

Man i orange skoteroverall och brun skinnväst samt pälsmössa.

Så beter du dig som Jan-Erik

Att återskapa Jan-Eriks karaktär innebär att du alltid verkar lite förvirrad och osäker, men också go och godhjärtad. Jan-Erik är klumpig och ofta naiv vilket gör honom till seriens komiska lättnad.

Olle – Den yngsta och mest rebelliske

Att se ut som Olle

Olle, spelad av Tomas Norström, är den yngsta och mest rebelliske av bröderna. Hans signaturoutfit innefattar ofta en orange skoteroverall, mörkbrun skinnväst samt på huvudet en varm stickad mössa (brun knytmössa med vit rand i originalet).

Så beter du dig som Olle

Olles karaktär utmärks av hans unga upproriska anda. Han gör ofta saker på sin egen väg, oavsett konsekvenserna. Om du väljer att klä ut dig till Olle, försök att kanalisera hans ungdomliga energi och rebelliska natur.

När sändes Pistvakt?

Komediserien Pistvakt sändes i SVT1 mellan den 15 januari 1998 och 30 november 2000. Säsong 1 sändes under tidigt 1998 och säsong 2 under sent 2000.

Du kan titta på Pistvakt hos SVT.

Läs även vår artikel om att jobba som pistvakt.

Oavsett vilken karaktär du väljer att gestalta, är det viktigaste att vara autentisk och ha roligt. Lycka till med din karaktärsframställning som pistvakt på festen!