Meny Stäng

Axelvaddar på 80-talet

Axelvaddar var en stor del av modet under 1980-talet

På 1980-talet var det populärt med gränslös extravagans, färgsprakande paletter och höga frisyrer. En av de mest ikoniska modetrenderna från det årtiondet var dock axelvaddarna, ett trendigt och nyskapande inslag som skulpterade silhuetten och tog plats på catwalken såväl som i vardagen. Men vad var det som gjorde detta modestatement så populärt under just detta årtionde?

Varför axelvaddar?

Axelvaddarnas dominans i modevärlden under 1980-talet rötter går tillbaka till 1940-talet, en period som präglades av struktur och form. Efter krigstiden ansåg många designare att kvinnor behövde “starkare” kläder, så de började med att lägga till axelvaddar för att ge klänningar och kostymer en mer “manlig” och auktoritativ framtoning. Men det var på 1980-talet som denna trend verkligen kom i sin rätt, med hjälp av popkulturella ikoner och arbetsplatsens högre krav på dresscode.

Inflytandet från populärkulturen

Popkulturen spelade en stor roll i populariseringen av axelvaddar. TV-program som “Dynasty” och “Dallas”, med deras glittrande porträtt av överklasslivet, lät sina kvinnliga karaktärer bära egregiösa axelvaddar, ett tecken på makt och rikedom. Världskända artister som Madonna och Cyndi Lauper förstärkte detta genom att inkludera axelvaddar i sin scenstil, vilket hjälpte till att ge trenden ytterligare momentum.

Symbol för jämlikhet

Axelvaddar som en symbol för jämlikhet

Utöver deras estetiska effekt, fungerade axelvaddar också som en symbol för kvinnors ökande representation på arbetsplatsen. På 1980-talet strävade allt fler kvinnor efter karriärer som tidigare dominerats av män. Att bära axelvaddar var ett sätt att visuellt utjämna skillnaderna, och bidrog till att skapa en bild av jämlikhet. Inte bara gjorde de axelvaddade kostymerna att kvinnornas silhuetter liknade männen, men de gav även bäraren en starkare och mer auktoritär framtoning.

Från vardag till extravagans

Även om axelvaddar ursprungligen var mest associerade med arbetskläder, fann de snabbt sin väg in i alla slags klädesplagg under 1980-talet. Klänningar, blusar, kavajer och till och med t-shirts kunde hittas med axelvaddar. Dessutom var varken färg eller material begränsat – axelvaddar kunde ses i allt från konventionell bomull till glänsande satin, i regnbågens alla färger samt med diverse pråliga dekorationer.

Fall från nåd och återkomst

Tre damer med axelvaddar på 80-talet

Men med 1990-talets minimalism och avskalade estetik, föll axelvaddarna ur favör och blev snabbt sett som passé. I många decennier framöver skulle de främst förknippas med 1980-talets överdrivna stil. På senare tid har stockholmarnas dock sett en återkomst, nu i en mer nedtonad och modern version. Modehus och designers har börjat inkludera axelvaddar i sina kollektioner igen, men i en mindre påträngande form, vilket visar att denna dramatiska accentering av silhuetten fortfarande har en plats i modevärlden.

Summan av kardemumman är att modet alltid går i vågor. Axelvaddarna, som en gång var symboler för makt, auktoritet och jämlikhet, kan ha förlorat sitt symboliska värde för en tid, men deras inverkan på 1980-talets mode kan inte underskattas. Många gånger kan en nostalgisk längtan eller en helt ny tolkning leda till att vissa modetrender återuppstår, där axelvaddarna åter igen har hittat sin plats på catwalken och bland dagens modeintresserade.

Läs även: 80 tals kläder.