Meny Stäng

80-tals frisyrer

80 tal frisyrer

Åttiotalet var en tid då stilkonventioner utmanades och individualism hyllades. Det var ett decennium när skönhetens gränser blev otydliga och modevärlden bevittnade introduktionen av några av de mest minnesvärda frisyrerna genom tiderna. Låt oss göra en djupdykning i hårets värld under 80-talet, där volymen var större och frisyrerna var mer djärva än någonsin tidigare.

Mullet: en kombination av affärs- och festlook

Trots att mullet-frisyren fanns före 80-talet, var det under detta årtionde den nådde sin verkliga popularitet. Känd för sin regel “kort framifrån, långt baktill”, var mulleten en hit bland både män och kvinnor. Framsidan och sidorna klipptes korta medan baksidan lämnades lång, vilket gav frisyren en distinkt och lättigenkännlig framtoning.

populär 80 tals frisyr kvinna

Cool kvinna på  åttiotalet.

Stort hår och permanent: klassisk glans på topp

Volym var ledordet på 80-talet och ju större hår, desto bättre. I ett försök att motverka 70-talets raka, platta frisyrer, övergick frisörer till att skapa stora, pulserande frisyrer. Permanent blev vanligt, med kvinnor (och även män) som strömmade till salongerna för att få sitt hår “permanentat”. Permanentprocessen, som involverade att håret rullades upp på spolar och behandlades med en specifik kemikalie för att skapa bestående lockar, kom att definiera just detta årtionde.

Punkfrisyrer: revolt och kreativitet

Punkrocken dominerade 80-talets musikscen och detta resulterade i att punkfrisyrer blev särskilt framträdande under detta årtionde. Mohikaner, punkfärgat hår och iögonfallande frisyrer var signifikanta för denna stil. Det var en konstnärlig uttrycksform där håret klipptes eller rakades för att skapa grafiska former och mönster. Färgerna var ofta intensiva och rebelliska med rosa, lila, grönt och blått som populära val.

High-top Fade: en ikonisk frisyr för den afroamerikanska gemenskapen

High-top Fade, eller “box cut” som det också kallas, var en annan frisyr som var framträdande under 80-talet, särskilt inom den afroamerikanska gemenskapen. Genom att bära frisyren på ett majestätiskt sätt, blev den kända rapparen Big Daddy Kane en betydande ikon. Denna frisyr kännetecknades av mycket korta sidor och bakdel med en avsmalnande effekt upp mot den mycket högre toppen av håret.

Pisklugg: ett uttalande med stor volym

På 80-talet var lugg, eller som det kallas på engelska “bangs”, mycket populärt. Den var ofta uppslickad för att skapa volym och kunde bäras rullad, rak eller svept åt sidan. Från Madonna till Cyndi Lauper, artister och ikoner från 80-talet gestaltade denna stil med attityd.

Frisyrerna från 80-talet var glädjefyllda, iögonfallande och svärmade med individualism. Oavsett vilken stil de valde, antog hårentusiaster den med stolthet och karaktär, vilket i sin tur formade ett av de mest minnesvärda årtiondena i hårhistorien. De var upproriska, de var iögonfallande, och de var storslagna – de var det oförfalskade 80-talet. Och även idag, flera årtionden senare, är deras påverkan märkbar och fortsätter att inspirera nya generationer.

80 talet - det mest minnesvärda årtiondena i hårhistorien

Färgerna var ofta intensiva och rebellisk

Herrfrisyrer på 80-talet: Varje snitt berättar en historia

80 talet herrfrisyr

För att förstå estetiken hos 80-talets herrfrisyrer måste vi notera den excentricitet och variation som präglade detta decennium. Precis som damfrisyrerna var herrfrisyrerna på 80-talet lika djärva och minnesvärda, och varje frisyr berättade sin alldeles egna, unika historia.

Mullet: en djärv kombination av business och nöje

Mullet-frisyren, med sitt korta hår fram och långa hår bak, representerade en kulturell hybrid på många sätt. Trots att denna frisyr förekom före 80-talet, var det under detta årtionde som den verkligen blev populär. Många musiker, skådespelare och idrottsstjärnor valde denna frisyr för att uttrycka sin individualitet och distinkta stil.

Snygg frisyr för herrar på 80-talet

Spiky Hair: punkens uttryck och rebellism

I styv kontrast till Mulletens lite mer konservativa look, stod spiky hair-frisyren för 80-talets punkscen. Håret klipptes kort och sedan stylades till spetsar, ibland i olika färgstarka färger för att förstärka det upproriska uttrycket. Denna frisyr bar på en stolt rebellisk attityd och blev ett starkt uttryck för motstånd mot det etablerade.

High-top Fade: hiphopens inflytande

High-top Fade, eller box cut-frisyren, var särskilt stark inom afroamerikanska gemenskaper, men spred sig snabbt bägge sidor Atlanten. Frisyren innebar att håret klipptes kort på sidorna, med en markant topp som gradvis smalnade på toppen. Detta blev en ikonisk look bland hiphopartister och fans, och representerade en utveckling av det unika afrohåret.

Long Hair: rock ‘n ‘ roll rolls in

Långt hår för män var även det en huvudtrend under 80-talet, särskilt inom rockmusikscenen. Detta innebar vanligtvis rakat eller mycket kort hår på sidorna, medan toppen och bakdelen lämnades långa. Den här frisyren kom att bli synonymt med 80-talets rockstjärnor och hängivna fans.

Varje frisyr från 80-talet har sin egen unika berättelse att berätta. Från affärs-slash-nöjeslooken för mullets, till de böljande lockarna hos rockstjärnorna, till det rebelliska spiky-håret på punkarna och box-cut-frisyrens uttryck för kulturell individualitet. Varje frisyr var en representation av de värderingar, musikstilar och subkulturer som fanns under detta ljusa och färgstarka decennium. Och även om vi nu är årtionden bort, kommer dessa frisyrer ständigt att dyka upp och påminna oss om glamouren, djärvheten och den obeskrivliga stilen på 80-talet.

En välkammad man på 80-talet

Rockfrisyr på åttiotalet

Snygg 80 tals hård rocks frisyr

Det finns få decennier som är lika minnesvärda som 80-talet när det kommer till mode. Det var en tid då stilregler bröts, färger var djärva och siluetter var utmanande. Kläder från 80-talet definierade en generation och fortsätter att influera modet år efter år.

Axelvaddar: Makt och uttryck

En av de mest ikoniska trenderna från 80-talets mode var axelvaddar. Både hos män och kvinnor gav de kläderna en skarp, kantig silhuett som skrek affärsmakt och självförtroende. Populära i allt från kavajer till toppar och klänningar, detta var en trend som definierade årtiondet.

Neon och starka färger: Liv och vitalitet

80-talet var decenniet då neonfärger och djärva, klara nyanser kom till sin rätt. Från pulserande pinks till eldiga oranges och elektriska blues, färg användes för att uttrycka individualism och livfullhet.

Träningskläder: Mode möter funktionalitet

Träningskläder, eller kläder designade för både sport och fritid, gjorde sitt stora genombrott på 80-talet. Tygbyxor, träningsdräkter och sportskor blev alltmer populära, både för deras komfort och deras coola, avslappnade estetik.

Denim: Universal stilstatement

Denim var en stapelvara i 80-talets garderob. Alltifrån jeans med hög midja till denimjackor och hela denim-klädda outfits; trenden var aldrig blygsam. Denim var den perfekta balansen mellan casual och chic under denna era.

80-talets mode är ett rikligt landskap av djärvhet, kreativitet och expressivitet. Det var ett decennium som höll omfamnade individualism, färgblandning och gränslös fantasi. Och även om mycket av dagens mode kan tyckas tillbakadraget i jämförelse, fortsätter axelpuffar, neonfärger och framträdande silhuetter från 80-talet att inspirera designers och trendsetters långt in i 2000-talet.