80-talskläder

Att köpa 80-talskläder till maskeraden

Stereotypen för 80-talets modetrend är ganska tydlig. En gemensam nämnare för modet under denna period brukar sammanfattas med ett ord; Disco. Det vi talar om är alltså mycket glitter och glamour, uppseendeväckande kläder och högresta frisyrer. Det var inte ovanligt med flera lager av linnen och t-shirtar, armarna fullspäckade av glittrande smyckekomplex och axelvaddar innanför jackan eller kavajen.

Köp 80-tals kläder online

80-tals tema
80-tal dam
  • 80-talskläder
  • Här hittar du ett stort sortiment av 80-talskläder. Massor av 80-tals dräkter som är tidstypiska för 80-talet.
  • Beställ online:
Hockeyfrilla
80-tals frisyr
  • 80-tals frisyrer
  • 80-tals frisyrer är givetvis ett måste om det är en fest med 80-tals tema. Oavsett om du vill ha en peruk med hockeyfrilla eller en stort rufsigt pudelfrisyr så hittar du peruken här.
  • Beställ online:
80-tal
80-tal herr
  • Roliga 80-talskläder
  • Maskerad med tema 80-tal? Här hittar du roliga dräkter för festen eller maskeraden.
  • Beställ online:

80-talet anammade 70-talets modemässiga avvägar och tog de ytterligare ett steg i en uppseendeväckande riktning. I många avseenden kan man se att 70-talets outtröttliga kamp för jämställdhet inom modekulturen mynnade ut i 80-talet och tunnade ut linjen mellan manligt och kvinnligt ytterligare.

Chockrosa, neongul och mintgrönt

Där 70-talet präglades av starka färger tog 80-talets klädmode vid och byggde upp varumärken med ännu mer framträdande färger. Här talar vi alltså om nyanser som chockrosa, neongul och mintgrön som kunde sitta i flera lager och verkligen göra en individ framträdande i sin klädstil. Ofta var ärmarna avklippta – till och med på de mycket vanliga jeansjackorna. Kvinnor sminkade sig på ett sätt som tydligt markerade ögonen, läpparna var oftast målade rosa och naglarna målades alltid i någon mycket framträdande färg.

80-tals kläder

Det var på 80-talet som fitness-trenden växte till sig, och till följd av detta blev träningskläderna en stor del av årtiondets modekultur. Färgglada träningskläder, overaller och pannband var inte alls ovanligt. Även till vardags kunde man se människor använda träningskläderna. Vi lever mitt i en våg av hälsa och fitness idag, och den skiljer sig faktiskt inte mycket från den våg som genomsyrade samhället under 80-talet.

Axelvaddar var ett måste

Axelvaddar var någonting som både män och kvinnor bar under 80-talet. Det ansågs ofta som ett modemässigt måste. Trots att det idag kan uppfattas som alldeles för maskulint för en kvinna så var det minst lika många kvinnor som bar dem. Axelvaddarna syddes ofta fast på insidan av kläderna och i vissa fall kunde de till och med fästas på BH:n.

För att sammanfatta 80-talets modekultur i övrigt kan man säga att kvinnorna sminkade sig ordentligt, ofta i flera olika nyanser av neon som fick ansiktet att glittra i färgstarkt lyster. Jeansen var höga i midjan och tröjorna mycket färgstarka. Männen var ofta klädda i hawaii-skjortor och inte sällan matchande byxor. Populärt var även tröjorna med de så kallade pingvinärmarna som enligt vad namnet beträffar var mycket breda i ärmarna.

80-tals hockeyfrilla peruk
Kanske skaffa en snygg hockeyfrilla?

Jeansjackor och skjortor i jeansmaterial var mycket vanligt. Skjortorna och jackorna skulle gärna vara avklippta och i många fall pryddes dessa jackor även med nitar. De stentvättade jeansen var sannolikt de mest populära byxorna på 80-talet.

90-talskläder

Det var på 90-talet som grungestilen tog sitt fäste. Nirvanas framfart gjorde att frontmannen Kurt Cobain blev en stilikon för unga pojkar och män som modekulturen stödde sig emot. En grov sammanfattning av 90-talets grungemode var att man inte längre skulle lägga lika stor vikt vid hur man såg ut. En kortärmad användes ofta som överdrag på en långärmad, och även en kofta över en vanlig t-shirt fungerade mycket väl. Senare under årtiondet skulle dock detta ändras i och med Backstreet Boys och Spice Girls hamnade i centrum för vad som var modernt.

De stora byxorna som hängde halvt över rumpan gjorde entré tillsammans med den stora luvtröjan. Magtröjan dök upp på modescenen och den alldeles för stora skinnjackan blev ett trendigt plagg.

Det var på 90-talet som den pösiga, avslappnade stilen växte sig allt starkare och skolorna debatterade flitigt om det verkligen var anständigt med de hängande byxorna. Både den här stilen och den uppseendeväckande grunge-stilen blev mycket banbrytande. Andra delar av 90-talets modetrend var ändå relativt diskreta, så dessa två ovan nämnda fick mycket stor uppmärksamhet.

Jazzbyxor & magtröjan

Ofta kunde man se en bandana användas tillsammans med de pösiga kläderna, men den kunde även förekomma bland andra stilar. För kvinnor var det omåttligt populärt att använda jazzbyxor – en typ av stretchbyxor som framhäver formerna – tillsammans med det omåttligt karaktäristiska magtröjan.

Många av er som växte upp på 90-talet minns säkert Buffalo-skorna med de höga platåerna. Under 90-talet var de en mycket populär del av de sammansatta modet, och alla som var det minsta modemedvetna ägde minst ett par av de här karaktäristiska skorna. Den tyska skojätten Buffalo lanserade denna platåsko för damer på 90-talet, och efter att några av medlemmarna vid ett flertal tillfällen använde sig utav just dessa skor växte sig skomärket explosionsartat och blev en stor del det dåvarande modet.

Spice Girls

1994, för att vara specifik, var året då Spice Girls satte ordet Girl Power i folkmun, och 1996 – i samband med att superhiten Wannabe gjorde entré på musikscenen – tog trenden fvart ordentligt. Det blev en explosionsartad modetrend för kvinnor, speciellt unga kvinnor, att klä sig som någon av medlemmarna i tjejbandet. Det skulle vara glittrande kjolar och tröjor, kort-kort, tajta byxor och i allmänhet ljusa och framträdande nyanser; rött, vitt, guld, rosa och liknande färger som inte undgår ögat i första taget. Girl power-trenden kom att hålla i sig så gott som under hela 90-talet, fram tills dess att bandet splittrades vid milleniumskiftet. Fler maskeradkläder hittar du här.

Recension:

80-tals kläder
Betygsatt av: Maskeradkalas.se
Betyg: 4.3/5