70-talskläder

70-talet beskrivs som det årtiondet då klädmodet tog flera avvägar och breddades på ett sätt som aldrig tidigare skett. Ledordet för modetrenden var unik, och människor mer eller mindre uppmuntrades till att gå sin egen väg, någonting som tidigare var mycket ovanligt och i många fall fullständigt otänkbart. Gränsen mellan vilka plagg som var anständiga för män respektive kvinnor att bära tunnades ut.

Köp 70-tals kläder online

Love & Peace
70-tal
  • 70-talskläder
  • Stort sortiment av 70-talskläder. Massor av dräkter inspirerade av Flower power och hippiekulturen.
  • Beställ online:
Disco
disco-diva
  • 70-tals discokläder
  • 70-tals discokläder i olika färger och stilar. Stort sortiment av 70-tals discodräkter och tillbehör.
  • Beställ online:
70-tal
70-tal herr
  • 70-talskläder herr
  • Maskerad med tema 70-tal? Köp passande peruker, kläder och stövlar. Utklädnad till fest eller maskerad.
  • Beställ online:

Någonting som utgjorde en stor trendbrytare i historien i detta avseende är inga mindre än 70-talets giganter ABBA, som med sina färgglada unisex-kläder och one piece-varianter gav upphov till mycket av det vi idag tänker på när vi pusslar ihop 70-talet och modetrend.

Den väl omtalade hippie-stilen, som tillkom på 60-talet och mynnade ut i 70-talet, präglade klädmodet en hel del – inte minst med flower power-stilen och sitt revolutionerade uttryck för kärlek till livet. Hippie-stilen handlade främst om livsnjutning och det man älskade att göra mest av allt, men tillsammans med livsstilen kom det unika modet som följde den att låta sitt ekos klang mynna ända ut i dagens moderna tid.

70-tals kläder

Flower power-stilen karaktäriseras av gamla slitna jeans tillsammans med en blommig skjorta eller färgglad tröja. Vissa som anammade stilen bar en fjäder i håret. Till skillnad mot vad många tror så var denna fjäder ingen del av modetrenden i sig, utan mer en personlig accessoar som vissa ansågs passande.

Utsvängda jeans och färgglada tröjor

Karaktäristiskt för 70-talskläder och dess banbrytande modetrend är ändå de utsvängda jeansen och de färgglada tröjorna. Under detta årtionde var det mycket som blev nytt och många ansåg att det förelåg en revolution i samhället i och med att man frångick de striktare normerna och hippie-livsstilens framfart.

Nu blev det emellertid ingen dramatisk social uppdelning, utan det som i praktiken skedde var att hippie-stilen och det frihetstänkande som följde blev för många en konstig och ovälkommen del i samhället. De som inte anammade hippie-stilen och den nya flower power-stilen valde helt enkelt att se ner på de som gjorde det.

Viktigt med accessoarer

Till skillnad från tidigare årtiondens modetrender låg en stor del av 70-talets trend i accessoarerna. Främst i detta led var den fjäderbeklädda hatten. Jeans var en självklarhet, alltså var det inte bara hippie-stilen som dominerades av dem. Se även vår sida om 60-tals kläder.

70-tals disco dräkt

Vi alla är säkert insatta i dagens omfattande arbete kring jämställdhet. 70-talets modetrend tunnade ut linjen mellan vad som var manligt och kvinnligt. Detta grundade sig i en kamp för jämställdhet som fördes i modevärlden. Man tunnade alltså medvetet ut denna linje och byggde upp en trend som kan anses mer unisex-inspirerad än tidigare. När sedan ABBA dök upp med sin revolutionerande stil gav de kampen en extra knuff i rätt riktning.

Recension:

70-tals kläder
Betygsatt av: Maskeradkalas.se
Betyg: 4.1/5