Meny Stäng

70 talskläder

70 tals kläder, 4 dansare i disco kläder.

70-talet beskrivs som det årtiondet då klädmodet tog flera avvägar och breddades på ett sätt som aldrig tidigare skett. Ledordet för modetrenden var unik, därav begreppet 70-talskläder. Människor uppmuntrades mer eller mindre att gå sin egen väg, något som tidigare var mycket ovanligt och i många fall fullständigt otänkbart. De luckrade även upp gränserna mellan vilka plagg som var anständiga för män och kvinnor att bära.

Köp 70-tals kläder online

Köp 70-tals kläder

Stort sortiment för maskerad

70-talet

Någonting som utgjorde en stor trendbrytare i historien i detta avseende är inga mindre än 70-talets giganter ABBA, som med sina färgglada unisex-kläder och one piece-varianter gav upphov till mycket av det vi idag tänker på när vi pusslar ihop 70-talet och modetrend, exempelvis 70 talets discoklänning.

Den väl omtalade hippie-stilen, som tillkom på 60-talet och mynnade ut i 70-talet, präglade klädmodet en hel del – inte minst med flower power-stilen och sitt revolutionerade uttryck för kärlek till livet. Hippie-stilen handlade främst om livsnjutning och det man älskade att göra mest av allt, men tillsammans med livsstilen kom det unika modet som följde den att låta sitt ekos klang mynna ända ut i dagens moderna tid.

70-tals kläder disco

Flower power-stilen karaktäriseras av gamla slitna jeans tillsammans med en blommig skjorta eller färgglad tröja. Vissa som anammade stilen bar en fjäder i håret. Till skillnad mot vad många tror så var denna fjäder ingen del av modetrenden i sig, utan mer en personlig accessoar som vissa ansågs passande.

Utsvängda jeans och färgglada tröjor

Karaktäristiskt för 70-talskläder och dess banbrytande modetrend är ändå de utsvängda jeansen och de färgglada tröjorna. Under detta årtionde var det mycket som blev nytt och många ansåg att det förelåg en revolution i samhället i och med att man frångick de striktare normerna och hippie-livsstilens framfart.

Nu blev det emellertid ingen dramatisk social uppdelning, utan det som i praktiken skedde var att hippie-stilen och det frihetstänkande som följde blev för många en konstig och ovälkommen del i samhället. De som inte anammade hippie-stilen och den nya flower power-stilen valde helt enkelt att se ner på de som gjorde det.

Viktigt med accessoarer

Till skillnad från tidigare årtiondens modetrender låg en stor del av 70-talets trend i accessoarerna. Främst i detta led var den fjäderbeklädda hatten. Jeans var en självklarhet, alltså var det inte bara hippie-stilen som dominerades av dem. Se även vår sida om 60-tals kläder.

disco dräkter 1970-tal

Vi alla är säkert insatta i dagens omfattande arbete kring jämställdhet. 70-talets modetrend tunnade ut linjen mellan vad som var manligt och kvinnligt. Detta grundade sig i en kamp för jämställdhet som fördes i modevärlden. Man tunnade alltså medvetet ut denna linje och byggde upp en trend som kan anses mer unisex-inspirerad än tidigare. När sedan ABBA dök upp med sin revolutionerande stil gav de kampen en extra knuff i rätt riktning. Här hittar du vår sida om 70 tals kläder för dam.

70-talet – Ett årtionde präglat av politiska reformer

Under 70-talet såg Sverige en hel del stora politiska reformer. Det började med att Socialdemokraterna kom till makten genom det politiska landskiftet 1972, vilket innebar att de fick sitt längsta styre hittills. Socialdemokraterna lyckades åstadkomma ett flertal reformer som skulle förbättra levnadsstandarden för vanliga svenskar. De presenterade den första allmänna pensionen 1972 och införandet av den första allmänna sjukförsäkringen 1974. Vid samma tidpunkt, 1974, infördes också den första allmänna arbetslöshetsförsäkringen.

1970-talet - vad hände egentligen?

År 1975 fick Sverige sin första femårsplan som hade som syfte att stärka den sociala sammanhållningen och förbättra förhållandena för vanliga svenskar. Denna plan innebar bland annat att man skulle utveckla skolväsendet, höja den allmänna sjukförsäkringen, bygga fler bostäder samt förbättra arbetsförhållandena.

Förbättrat jämställdhetsarbetet

Under 70-talet tog Sverige stora steg framåt när det gäller jämställdhetsarbetet. År 1971 infördes även ett nytt föräldraförsäkringssystem. Det nya försäkringssystemet gav kvinnor möjligheten att stanna hemma och ta hand om sina barn utan att ha ekonomiska bekymmer.

Under 70-talet uppmärksammades kvinnors rättigheter allt mer. Det fanns ett ökat intresse för jämställdhet mellan könen, vilket ledde till att kvinnor började få bättre arbetsvillkor och löneförhållanden. Det fanns också en ökad medvetenhet om att kvinnors röst var lika viktig som männens.

Kulturell utveckling

Kulturell utveckling på 70-talet

Under 70-talet fick Sverige ett ökat intresse för kultur och konst. Det fanns ett ökat intresse för film och nya tekniker som började användas.

Konstnärer som Carl Larsson, Bruno Liljefors och Ernst Josephson blev väldigt populära och konstutställningar blev allt vanligare. Det var också under 70-talet som fotografins revolution tog fart. Fotografer som Ansel Adams och Annie Leibovitz blev mycket populära.

Musik

Under 70-talet hade Sverige ett stort intresse för musik. Det var under denna period som den svenska musikscenen började ta fart. Många av Sveriges mest populära artister, som ABBA, Björn Afzelius, Hootenanny Singers och Gyllene Tider, hade sina stora genombrott under den här perioden. Disco kläder var populärt.

Nya genrer som reggae och punk började också göra sitt intåg. Reggae-musiken fick stor uppmärksamhet, särskilt under andra halvan av 70-talet, och punk-rörelsen skakade om den svenska musikscenen.

70-talet – ett årtionde med stora förändringar

70-talet var ett årtionde som såg stora förändringar. Det var ett årtionde som såg stora förändringar inom politiken, konsten, musiken och jämställdhetsarbetet. Det var ett årtionde som präglades av stora reformer, förändringar och framsteg.

Accessoarer

På 1970-talet såg man de mest extravagant accessoarer, som smycken, väskor och hattar. Örhängen och halsband var populära och stora smycken med glittriga stenar var det som gällde. En vanlig trend var att bära många smycken samtidigt, för att skapa en stilig och elegant look. Färger och mönster var också populära och det gick att hitta allt från mångfärgade armband till glittriga örhängen.

Hattar var en stor trend på 1970-talet, från filthattar till baseballkepsar. För att få en stilren look kunde man bära en stor väst som gick ända ner till midjan. Det var också populärt att bära väskor, både stora och små, som kom i många olika färger och former.

Kläder

Färgglada kläder på 70-talet.
Människorna bar ofta färgglada och detaljerade kläder på 1970-talet.För att få en trendig look kunde man bära tighta byxor och korta kjolar. En populär look var att bära en tight, långärmad blus med ett brett bälte runt midjan.

För att få en stilren och elegant look kunde man också bära en mockajacka eller en lång kappa. Kostymer var också populära på 70-talet, både för killar och tjejer. På tjejerna kunde man se kostymer med korta kjolar och tighta, långärmade skjortor.

Skor

Skor som bars på 1970-talet var ofta färgglada och hade detaljer som spännen och glittriga stenar. Plateauskor var en av de populäraste skotyperna och det gick att hitta dem i alla möjliga färger och mönster. De höga klackarna gjorde att det blev en extra touch till dina kläder.

Stövlar var också populära på 70-talet och det gick att hitta stövlar med höga klackar eller korta stövlar som gick upp till knäna. För en mer avslappnad look kunde man bära loafers eller sneakers.

Hår och makeup

På 1970-talet såg man ofta mycket hår (70-tals frisyrer) och makeup. Långa frisyrer som flätor och lockar var populära, och man kunde också se hår som var uppsatt med diadem och band. För att få en trendig look kunde man också bära en hög tofs eller en Afro-frisyr.

Högt hår på 70-talet var en vanlig syn på discogolvet.

Makeup var också ett stort fokus på 70-talet. För att få en glamourös look använde man många olika färger, från bruna till lila. Läpparna kunde man göra extra glansiga med färgade glosser. Ögonen kunde man göra mer intensiva genom att applicera lösögonfransar och eyeliner.

Dansar av glädje på 1970-talet.