60-talskläder

Att köpa 60-talskläder till maskeraden

Klädstilen som slog igenom på 60-talet (60-talskläder) kan sammanfattas som mycket vågad men framför allt nytänkande. Det blev allt mer modernt för ungdomar att inta en mer rebellisk ståndpunkt. Ett stort steg från 40- och 50-talets mer återhållsamma inställning – och fler och fler hängde på trenden som helt enkelt innebar att leva ut sin musik och sin kultur utan att ta någon hänsyn till varken samhällssystemet, traditioner och normer. Frihetstänkandet blev en mycket stark gemensam nämnare för 60-talets ungdom och den dåvarande modekulturen.

Trots den rebelliska grunden till 60-talets modekultur var det inte vanligt med spexade plagg eller någon form av accessoarer – bortsett från hatten. Det skulle vara enkelt och samtidigt vågat. Det skulle vara stilrent men ändå avslöjande.

Köp 60-tals kläder online

HERR
60-tal
  • 60-talskläder Herr
  • Stort sortiment av disco och hippiekläder. Massor av roliga dräkter.
  • Beställ online:
DAM
60-tal-dam
  • 60-talskläder Dam
  • 60-talskläder i olika färger och utförande. Stort sortiment av 60-talsdräkter och tillbehör.
  • Beställ online:
HIPPIE
hippiedräkt
  • Hippiekläder
  • Klä ut dig till en hippie. Köp peruker, kläder och stövlar. Passar perfekt till kalas eller maskerad.
  • Beställ online:

60-talet äventyrade alla tidigare stilregler

Medan modet på tidigare årtionden ofta var mycket entonigt blev 60-talskläder något av en förlösande faktor som äventyrade alla tidigare stilregler. Man gick från enkla, diskreta färger till klara och uppseendeväckande kulörer. Kläderna var oftast enfärgade. Man kan säga att 60-talet präglades mycket av lusten att experimentera med kläder och färger – ju mer uppseendeväckande det var desto bättre. Kvinnorna visade mer hud än någonsin förut och männens stil inspirerades ofta av det gamla italienska modet; kavajer, ofta i ylle.

60-tals-kläder

Samtidigt fanns en annan del av herrmodet som speglade en mer avspänd och obrydd stil som innefattade slitna jeans och t-shirt med en jeans- eller skinnjacka över. Ibland kunde det till och med vara en blandning av stilarna där jackan helt enkelt byttes ut mot en kavaj.

I takt med The Beatles legendariska framfart på 60-talet växte sig en annan typ av modekultur stark. Det var den gamla mod-stilen som präglades av eleganta, välstrukna kläder och kavajer med liten slips. Även här fanns mycket influenser från den klassiska och eleganta italienska modet. Det som tidigare till största delen utgjordes av collegeinspirerande stilar hade nu övergått i denna eleganta variant som till största delen innefattade Beatlesanhängare på 60-talet.

hippiekläder

Läs mer om modet på 60-talet här.

Idag pratar vi mycket om att modevärlden sätter griller i huvudet på våra ungdomar; småflickor klär sig alldeles för vågat och tänker alldeles för intensivt på utseende och viktnedgång. Man kanske kan tro att det är ett nytt fenomen, men faktum är att när den brittiska modellen Twiggy slog igenom på 60-talet spred sig en våg av modefixerade och mycket unga flickor som kämpade hårt för att efterlikna sin nya idol. Man klädde sig lika vågat och avslöjande som Twiggy – ofta i mycket korta kjolar – och många led till och med av anorexia till följd av drivet att bli lika smal som stjärnmodellen.

50-talskläder

50-talets eleganta och ofta utmanande retrostil föddes efter andra världskriget hade nått sitt slut. Både finansiellt och medialt fanns hårda restriktioner under krigsdrabbade åren. Mode var helt enkelt mycket svårt att upprätthålla i den verklighet som rådde då, och det var sällan rapporter från Hollywood och annan nöjesmedia nådde ut till en bred publik. Förutsättningarna var mycket dåliga för mode att klamra sig fast i samhället i samma blixtrande hastighet som vi är bekanta med idag.

När kriget äntligen tog slut avfyrades startskottet för en massiv och världsomfattande modekultur vars retrostil präglar vårt dagliga mode än idag. Den revolutionerande och än idag iögonfallande retrostilen intog modescenen fullständigt på 50-talet när nöjesmedia allt oftare började nå ut med rapporter från kändisvärlden igen i takt med att världen återhämtade sig efter krigstiden.

Man refererar ofta 50-talets retrostil som mycket banbrytande och vågat, och det är precis vad den är. När världen åter kunde andas fri luft efter kriget, media tog åter ett stadigt tag om modevärlden och de finansiella restriktionerna kunde avvecklas blev retrostilen en symbol som visade att människor var fria och det fördömda kriget äntligen var över. Den kvinnliga retrostilen ansågs ofta vara utmanande i sin hyllning till den kvinnliga kroppen samtidigt som den hårdföra rockabillystilen gav upphov till en ny variant av bad boy-stilen. Du som har sett Grease vet precis vad vi menar – där är exemplen på 50-talets utmanande modekultur mycket påtaglig och autentiskt skildrad.

Retrostilen

Med den alltmer förbättrade världsekonomiska situationen samt en expanderande import- och exportverksamhet ledde till att antalet materialtyper som kläder producerades i kunde utökas. Dessutom var det även i detta skede som kvinnor fick mer plats i arbetslivet. Dessa två faktorer är mycket starkt bidragande orsaker till hur retrostilen kom att utvecklas. Hela modekulturen fick ett enormt pådrag och spred sig mycket snabbt. Retro- och rockabillystilen blev snart mycket populär, och kom att växa sig så stark att vi än idag älskar 50-talets klädmode och den frihet och reform som den symboliserar.

Det var framför allt två modehus födda på 50-talet som satte punkt för 40-talets mycket återhållsamma och maskulina modekultur; Christian Dior och Divenchy. Man brukar säga att de här två modehusen hade en betydande roll i moderevolutionen. Den roll som dessa har i modekulturens historia är kort sagt revolutionerande. De ville stjälpa den restriktiva klädstilen, speciellt vad gällde damkläder. Och istället ge den en glamourös charm som skulle framhäva kvinnans former. Ett exklusivt klädmode växte fram, och än idag anses det vara lika exklusivt som det var då. Retrostilen lever vidare.

Vill du läsa mer om olika årtiondens klädstilar så kan vi rekommendera våra sidor om: 70-talskläder och 80-talskläder.

Vad är Hippiekulturen?

Hippiekulturen är ett begrepp som används för att beskriva en subkultur som uppstod under 1960-talet. Subkulturen har sitt ursprung i USA och är känd för sin liberalitet och för att vara ett uttryck för ungdomsprotest och en motreaktion till samhällets konventionella könsroller och moraliska värderingar. I den här kulturen försökte man bryta traditionella regler och söka nya vägar för att uttrycka sina åsikter. Hippiekulturen kännetecknas av en fri och öppen inställning till livet och ett stort intresse för musik, konst, natur, filosofi och andra alternativa livsstilar.

Hippien som livsstil

Hippier var kända för sina nya livsstilar, som inkluderade att leva ett enkelt liv, det vill säga att leva utan materiella saker och att föredra naturliga produkter. Långa, färgglada kläder och hårstilar var också ett vanligt inslag i hippiekulturen. Musik och konst är också en stor del av hippiekulturen och det är därför att det stärkte hippien som ett samhällskollektiv.

Hippier använde ofta droger som ett sätt att försöka uppnå en ny nivå av medvetenhet. De ville förändra världen till det bättre och försökte hitta nya sätt att utforska konst, musik, kultur och politik.

Hippierörelsen växer

Under 60-talet växte hippierörelsen och det började skapa en stor påverkan på samhället. Hippier stödde den amerikanska anti-krigsrörelsen och förespråkade fred och förståelse istället för våld och krig. Hippierörelsen och de var inte begränsade till USA utan har spridits över hela världen.

Hippies kämpade för att bryta konventionella könsroller och försöka uppnå en ny nivå av jämlikhet. De försökte också att få människor att inse att det inte fanns någon anledning att begränsa sig till samhällets normer.

Influenser från Hippiekulturen

Hippierörelsen har haft en stor inverkan på samhället och har bidragit till många sociala och politiska förändringar. Hippierörelsen har påverkat musik, konst, mode, politik och samhällsstruktur.

Musiken som skapades av hippier har inspirerat många artister och band och har format nutidens musik. Konstnärer som inspirerades av hippiekulturen har skapat en rad konstverk och filmer som har präglat vår moderna kultur.

Modeindustrin har också blivit påverkad av hippierörelsen. Kläder som anses vara typiska för hippiekulturen, som patchwork-kläder och smycken, har blivit populära.

Hippiekulturen har haft en stor inverkan på samhället och har påverkat många aspekter av vår moderna kultur. Det har gjort det möjligt för människor att bryta traditionella könsroller och att förespråka frihet, jämlikhet och fred. Hippiekulturen har också haft en stor inverkan på musik, konst, mode och samhällsstruktur. Hippierörelsen har skapat en ny inställning till livet som är både liberalt och tolerant.